fbpx
  • Wat gebeurt er met ons afvalwater?

    22 maart 2020

    Het water van toiletten, lavabo’s, keukens, douches en dergelijke spoelt door de afvoerbuizen in een septische put of meteen rechtstreeks in de riolering. Septische putten hebben een biologische werking en een afvoer dat het afvalwater rechtstreeks naar de riolering spoelt. Desondanks dienen deze putten, naargelang de grootte, regelmatig geledigd te worden door erkende firma’s aangezien het slib niet mee afloopt naar de riolering.

    Het opgezogen afvalwater transporteert men dan naar een erkend afvalverwerkingsbedrijf, zoals Aquafin bijvoorbeeld. Afvalwater dat in de riolering terechtkomt, transporteert zichzelf via de riolering tot bij een waterzuiveringsinstallatie. 

    Wat gebeurt er met het afvalwater? 

    Eens het afvalwater in een waterinstallatie aangekomen is, zal in een eerste fase het water zich verzamelen in een verzamelput waar grof vuil zoals papier, plastic, verpakkingen, takken en dergelijk van het afvalwater gescheiden wordt. Daarna worden oliën en vetten door een vetvanger van het wateroppervlak geschraapt.

    Vervolgens wordt het afval naar een selectortank getransporteerd. Hier halen micro-organismen afval uit het water. Dit afval is voedsel voor de bacteriën want zo blijven ze in leven. 

    De laatste fase is de nabezinking. Het stille water bevindt zich momenteel in ronde bekken waar het bezinksel de tijd heeft om op de bodem te geraken. Eens het op de bodem terechtkomt, wordt het bezinksel weggehaald met een schraper. Het gezuiverde water spoelt over de getande rand van de bekken naar een nabije waterloop.

    Het gezuiverde water dat wegloopt naar een nabije waterloop is absoluut geen drinkwater. Om hiervan drinkwater te maken, dienen nog verschillende extra zuiveringen uitgevoerd te worden. Het door waterzuiveringen gezuiverde water wordt gebruikt om de natuur water te geven, zoals planten en vissen. 

    Als particulier kan je het gezuiverde afvalwater van Aquafin niet aankopen aangezien dit niet voldoende gezuiverd is voor menselijke consumptie. Het water kan dus niet gebruikt worden in een regenwaterput, want via deze weg komt er menselijk contact bij kijken, denk maar aan wasmachines, toiletten of zelfs douches op regenwater. Bedrijven kunnen dit gezuiverde water wel aankopen, maar mogen dit uiteraard niet gebruiken voor menselijke consumptie of menselijk contact. Voor het gebruik van dit water in een productieproces is verdere zuivering, uitgevoerd door het bedrijf, van het water nodig.  

    Door ontstoppingsdiensten kan dit water wel gebruikt worden voor het ontstoppen van leidingen of het uitkuisen van de regenwaterput, indien dit water ook meteen wordt opgezogen. 

    Jaarlijks levert onze firma, ruim- en ontstoppingsdienst Bart Moens, gemiddeld 21 miljoen kg afval af aan erkende verwerkingsinstallaties zoals Aquafin. Dit komende van zowel particuliere woningen als bedrijven. Het grootste deel van dit afgeleverde afval bestaat uit septisch materiaal, wat gemiddeld 15 miljoen kg per jaar bedraagt.

    Wil je meer weten over het waterzuiveringsproces? Klik hier om een kijkje te nemen op de website van Aquafin.

    Lozen Aquafin Dendermonde Bart Moens

     

     

    Aquafin Bart Moens